Jari Leino Suomi kuuluu suomalaisille

Väkivallan uhka tummensi vaalipaneelia

Monikulttuurikeskus Caisassa järjestetty, maahanmuuttajille suunnattu Kaikkien vaalit -tilaisuus oli pääosin miellyttävä kokemus. Keskustelu sujui melko asiallisissa merkeissä, tosin tilaisuuden ammattitaitoinen juontaja Petr Potchinchtchikov joutui pariinkin otteeseen muistuttamaan suvaitsevaisille ehdokkaille, että heidän kannattaisi keskittyä toisten ehdokkaiden ja puolueiden haukkumisen sijasta omien ajatustensa ja vaaliteemojensa esille tuontiin.

Vaalipaneelin päätyttyä kysyin ohitseni kulkevalta Ozan Yanarilta (vih) tarkennusta erääseen hänen kommenttiinsa, jossa hän oli yrittänyt pistää suuhuni sellaisia sanoja, joita en ollut sanonut. Jo vaalipaneelin aikana melkoisesti lämmennyt Yanar menetti tällöin lopullisesti malttinsa ja alkoi uhitella minulle käyttäytyen hyvin aggressiivisesti. 

Keskustan ehdokas Abdirahim ”Husu” Hussein katsoi tilanteen ilmeisesti niin vaaralliseksi, että hän joutui menemään väliin rauhoittaakseen Yanaria. Husu astui fyysisesti väliimme pitäen kiinni Ozan Yanarista ja ohjasi tämän pois tilanteesta. Aggressiivisen kaverin rauhoitteleminen näytti olevan Husulle tuttua puuhaa ja hän hoiti tilanteen hyvin ammattitaitoisesti, mistä Husulle suuri kiitos. En tiedä, mitä olisi voinut tapahtua ilman Husun väliintuloa.

Samana iltana pidetyssä MTV:n Kuumat nimet -vaalitentissä vihreiden Jani Toivola totesi, että "Me tarvitaan tähän maahan maahanmuuttajia, jotta erilaiset kulttuurit ja temperamentit kohtaavat."

Tällä kertaa todellakin erilaiset kulttuurit ja temperamentit kohtasivat. Olen osallistunut kaikkiaan kaksiin eduskunta- ja yksiin eurovaaleihin. Olen kiertänyt lukemattoman monissa vaalitapahtumissa ja -paneeleissa. Milloinkaan aikaisemmin en ole joutunut kokemaan minkäänlaista väkivallan uhkaa tai räyhäämistä toisten ehdokkaiden taholta. Aggressiivinen uhittelu saattaa olla normaali osa asioiden hoitamista ja poliittista keskustelua Turkissa, mutta Suomessa ihanteena pidetään sitä, että asiat riitelevät, eivät ihmiset.

Ei ihme, että Ozan Yanar ei uskaltanut ottaa vastaan haastettani lähteä väittelemään maahanmuuttopolitiikasta. Hänhän ei nähtävästi pysty lainkaan säilyttämään malttiaan aivan normaalissa poliittisessa keskustelussa. Melko noloa vihreiden kannalta.

Itse kannatan sitä, että asiat pyritään väkivallan sijasta ratkaisemaan demokraattisin keinoin. Kaikista asioista ei tietenkään ole mahdollista päästä yhteisymmärrykseen keskustelemalla, mutta jos puhe ei auta, pidetään sitova kansanäänestys. 

Vaalikampanjan käyminen väkivallan uhan varjossa on hyvin raskasta. Haluaisinkin vedota kaikkiin Suomen puoluejohtajiin, erityisesti Ville Niinistöön, jotta he allekirjoittaisivat vaaliväkivallan vastaisen julistuksen. Ratkaistaan asiat kansanäänestyksellä, ei nyrkeillä!

Linkissä oleva video on kooste Monikulttuurikeskus Caisan vaalipaneelista. Siitä voi jokainen voi itse katsoa ja kuunnella kuka sanoi mitä.

https://

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Jani Virtanen

Kaikista mamuista vähiten kaivataan ozaneita. Sossumamut elävät pääsääntöisesti ihan vaan kun muistetaan ostaa uudet iphonet ja hoitaa muutkin laskut, mutta nämä ozanit ovat oikeasti haitallisia.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Leino arvuuttelee:

"En tiedä, mitä olisi voinut tapahtua ilman Husun väliintuloa."

No aivan varmasti sinut olisi murjottu henkihieveriin.

Mauri Skön

Olisiko murjomisesta henkihieveriin alkanut jonkinlainen kostoaalto? Kuka siitä olisi kantanut vastuun? Valkoinen heteromies?

Taisto Merilä

Niin, kyllähän me ihmiset olemme myös eläimiä, inhimillisillä tunteilla ja älyllä höystettynä. Jokainen haluaa valtaa tavallaan, useimmiten sitä edes tiedostamatta – mutta selkeimmin se ilmenee ns. primitiivireaktioissa. Eli ei se eläinvertaus ollut siinä mielessä mitenkään epärelevantti, seurauksetkin huomioon ottaen.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Oletko muuten Leino miettinyt asiaa siltä kantilta, että jos somaleita ei olisi päästetty maahan 1990-luvulla, niin Husu ei olisi ollut paikalla ratkaisemassa tilannetta ja olisit saattanut kokea hirmuisen kohtalon tuon Caisan paneelin päätteeksi?

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Jalonen: "Oletko muuten Leino miettinyt asiaa siltä kantilta, että.."

Aivan huikea ajatusleikki. Minkälaisia muita vastaavia voisit Jussi meidän kaikkien lukijoiden sunnuntaipäivän ratoksi tarjota?

Jari Leino

Erittäin hyvä pointti siellä takana!

Toivon tietenkin, että somalit pääsevät mahdollisimman pian muuttamaan takaisin kotiin Somaliaan, jossa olot ovat jo kovasti rauhoittuneet ja jälleenrakennustyö on alkanut.

Mutta yhden on jäätävä sovittelemaan niitä riitoja, joita muut maahanmuuttajat aiheuttavat. Olkoon se sitten vaikkapa Husu. ;)

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Voi vain arvuutella , miten tässä kommenttiketjussa olisi kommentoijille käynyt ilman Jussi Jalosen väliintuloa.

Käyttäjän jorieskolin kuva
Jori Eskolin

Huh. Oli kyllä tukalat paikat ja todistusaineisto on tosi väkevää.

Toi lopun tuijotuskuva kyllä kertoi kaiken oleellisen. Väkivallan uhka oli tosi selkeä ja vielä selkeämpi oli hätävarjelun liioittelun synkeä uhka.

Joku voisi tuohon "Opettele suomea"- kommenttiisi vastata esimerkiksi, että "Opettele sinä tavoille", mutta se olisi kyllä jo selkeä vihje halusta murhata, raiskata ja paloitella ja ehkä syödä ainakin sydän. Onneksi ei niin pitkälle sentään menty ja onneksi tyylikkäästi 'sovittelijasomaliksi' kutsumasi herrasmies tuli väliin (herra Husu toki sanoi, ettei kenenkään kimppuun edes käyty ja että sinä provosoit, mutta mikä hän on sinun tuntemuksiasi vähättelemään ja pitäähän nyt pientä naljailua ja vähättelyä sietää, eikö vain?).

Miten sä, Jari, jaksat kaiken tämän uhkaavuden keskellä?

Jari Leino

Jori Eskolin ei ilmeisesti aatteellisista syistä kyennyt lainkaan katsomaan oheista videota, joten hänelle pikakertaus tapahtumista:

- Yanar syyllistyy vaalipaneelin aikana törkeään sanojeni vääristelyyn, joka johtunee joko puutteellisesta kielitaidosta tai tahallisesta halusta ymmärtää väärin
- tilaisuuden jälkeen pyydän selitystä, jolloin Yanar jatkaa vääristelyä
- kehotan häntä opettelemaan suomea (olipa todella paha provosointi)
- Yanar ilmoittaa, että hän osaa suomea paremmin kuin minä jne.
- samalla Yanar alkaa hyppiä paikoillaan röyhistäen rintaansa ja vetäen käsiään taakse, esittäen jonkinlaista kukkopoikatanssia, joka on tuttu mm. koulukiusaajien käytöksestä ala-asteen pihalta
- Husu katsoo tilanteen niin uhkaavaksi, että joutuu tulemaan siihen fyysisesti väliin ja ohjaamaan Yanarin pois.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Mille tilille voi maksaa terapia-avustukset? Onko puolueellanne myös miesehdokkaita vai ovatko kaikki rouvasväkeä?

Jari Leino

Tukitilin numero löytyy nettisivuiltani jarileino.com

Kaikki Muutoksen ehdokkaat sukupuolesta riippumatta menevät vaalipaneeleihin keskustelemaan, eivät tappelemaan.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Voihan monikulttuuri.

Miten "elää ihmisiksi" voi ymmärtää eläinvertaukseksi.

Tarvitaan lisää resursseja kotouttamiseen.

Käyttäjän jorieskolin kuva
Jori Eskolin

Niinpä!

Ja Jari Leino 'ymmärsi' ei-minkään 'väkivallan uhaksi'. Oliko se sitä 'suomalaista' kulttuuria? Mihin tässä kohtaa tarvitaan lisää resursseja?

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Yritin (ja muut yrittivät) kysyä Husulta, oliko hän fyysisesti tilanteessa välissä - ei vastannut suoraan kysymykseen vaan kierteli.

Siitä kai voi päätellä jotain.

Käyttäjän jorieskolin kuva
Jori Eskolin Vastaus kommenttiin #26

Husu vastasi suoraan kysymykseen ihan suoraan: https://scontent-lhr.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/v/t...

Eli kenenkään kimppuun ei käyty. Uhka on siitä mukava 'termi', että siihen voi aina vedota. Minuakin huolettaa nyt se väkivallan uhka, joka minuun kohdistuu tämän kommentoinnin myötä. Mitä sinä olet valmis tekemään tämän uhan vähentämiseksi?

On kyllä hirvittävää elää tämän uhan kanssa. Huh.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #27

Ymmärsin myös bloggauksesta, että kenenkään kimppuun ei loppujen lopuksi päästy käymään. Hyvä niin!

Lisää kulttuuritulkkeja, eihän näistä tilanteista muuten selvitä.

Tai sitten voidaan vähentää maahanmuuttoa.

Jari Leino Vastaus kommenttiin #27

Miksi valehtelet? Kuten linkittämästäsi kuvankaappauksestakin näkyy, Husu EI vastaa kysymykseen "olitko välissä?" vaan kiertää sen.

Yanar ei päässyt käymään kimppuuni, koska Husu tuli siihen väliin seisomaan, tarttui Yanariin ja ohjasi tämän pois tilanteesta.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Meillä päin on suhteellisen normaalia sanoo "oo immeisiks!" Olisikohan oikeesti paikka opetella suomen kieltä?

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Hieman asian vierestä. Juontaja Petr esiintyi jossakin, en nyt varmasti muista oliko se radio- vai TV-ohjelma ja taisi olla myös Gusatinsky ja Polypalova . Petr oli silloin jonkun Suomen venäläiset tai vastaan yhdistyksen puheenjohtaja ja aiheena oli tämä maahanmuutto ja siihen liittyvät asiat, joka tapauksessa. Kun kuunteli kolmen älykkään ihmisen keskustelua nautinnon määrällä ei ollut rajoja. Ei vittuilua, ei päällepuhumista ja itsekritiikin tuominen esiin oli tosi mieluista verrattuna vaikkapa näihin kakkosen mamuiltoihin ja vastaaviin. Ja ajattelin , että lisää tällaista , niin asiat ja ongelmat liudentuu helposti.
Kuitenkin vähän ajan päästä Prtr erosi tai erotettiin puhjoh. asemastaan ja Moskovasta tuli kuvasta päätellen kommunismin ajan karikatyyrivenäläinen huonosti istuvassa puvussaan, vähän kuin Tuomio-Ojan pukuklooni. Taisi olla sopivampi Putinin suunnitelmissa. Erittäin harmittava tapahtumien kulku varsinkin Suomessa olevalle venäläisperäisille maahanmuuttajille. Mieleeni pälkähti, että näinhän sen piti mennäkin eli vituiks. Saatoin palata huolettomasti Neuvostoliitto (Venäjä)vastaisuuteen, joka on valiinnut horjumatta koko tiedostavan ikäni, sääliksi käy vain ihmisten kanssakäymisen kohtalo ja ruohonjuuritason yhteiselon osittainen kariutumisen poliittisen typeryyden takia. Toivon kuitenkin maahanmuuttoa Venäjältä, ollaan me niin samanlaisia, kunhan vain kommunistit jäävät patsastelemaan kommunalkoihinsa.
ps Petr jos satut lukemaan tämän, tsemppiä vain samoin Gusatinskylle ja Polypavolalle ja sorry kirjoitusvirheistä nimien kohdalla (Petrin sukunimeä en edes yrittänyt)

Jari Leino

Kuten videoltakin näkyy, Petr oli erinomainen ja tasapuolinen juontaja.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Nyt, nähtyäni koko videon ja kuultuani myös jälkiäänet, totean järkyttyneenä.

Todellakin. Pienen ihmisen, Jari Leinon henkikulta oli äänistä päätellen aivan hiuskarvan varassa. Suuri turkkilaisen painin harrastaja örisi ärsyyntyneenä, aivan siinä rajalla että olisi seuraavaksi heittänyt Jari Leinon ristivyöstä mattoon. Äänistä päätellen.
Onneksi oli Husu. Onneksi oli maahanmuuttaja Afrikasta joka pelasti pienen valkoisen heteromiehen. Äänistä päätellen.

Tämän kunniaksi on syytä laulaa Maamme-laulu ja Soomaliyeey Toosoo. Yhdessä. Käsi kädessä. Alas turkkilaisperäiset raskaan sarjan painijat! Alas vihreät hyysärit!

Hannu Töyri

Punavihreiden, varsinkin vassareiden kielenkäyttö on hyvin agressiivista. Kun tietää mitä rasisti, fasisti, äärioikeistolainen heille merkitsee, niin voi perustellusti kokea olevansa uhattu joutuessaan leimatuksi noilla nimityksillä.

Käyttäjän pahis kuva
Samuli Pahalahti

"Itse kannatan sitä, että asiat pyritään väkivallan sijasta ratkaisemaan demokraattisin keinoin."

Eihän demokraattinen ratkaisu tarkoita väkivallatonta ratkaisua. Se on vain tietyntyyppistä väkivaltaa, eli enemmistö saa päättää ketä kohtaan täytyy kohdistaa väkivaltaa.

Kaikki lainsäädäntö on pohjimmiltaan väkivaltaa. Laki on sellainen sääntö, jota yhteiskunta ylläpitää valtion väkivaltamonopolin avulla, eli käytännössä poliisi tulee ja pamputtaa tällaista sääntöä rikkovaa yksilöä.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Näinhän se. Parempi silti, että päättäjänä on enemmistö kuin vähemmistö.

Käyttäjän pahis kuva
Samuli Pahalahti

Väärin. Enemmistöpäätös ei takaa oikeudenmukaista lainsäädäntöä. Tämä on jostain syystä erittäin sitkeä myytti, vaikka sen perusteeksi ei ole minkäänlaisia todisteita.

Jari Leino Vastaus kommenttiin #54

Pienen vähemmistön tekemä päätös takaa vielä epätodennäköisemmin oikeudenmukaisuuden.

Sitovissa kansanäänestyksissä tehdyillä enemmistöpäätöksillä saadaan sellaisia lakeja ja päätöksiä kuin kansan enemmistö haluaa.

Myytti siitä, että mikäli sitovat kansanäänestykset otettaisiin käyttöön (kuten Sveitsissä), se johtaisi väistämättä enemmistön diktatuuriin, yleisen oikeustajun vastaisiin lakeihin ja lopulta vähemmistöjen tuhoamiseen. Tämän perusteeksi ei ole minkäänlaisia todisteita.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula Vastaus kommenttiin #54

Miten niin väärin? Kirjoitin "parempi", en "taatusti oikeudenmukainen".

Käyttäjän JukkaKetonen kuva
Jukka Ketonen

Jarin ilmeet olivat hienoja katsella, kun hän kuunteli muiden (varsinkin vieressä istuneiden) kommentteja... :)
V. Honkasalo "ei ole ylpeä Suomesta" koska meillä on kireä maahanmuuttopolitiikka. Itse olen kyllä erittäin iloinen ja ylpeä samasta asiasta! Honkasalo voisi tarkastella esimerkiksi Ruotsin meininkiä, ja miettiä, onko sellaisesta meiningistä syytä olla ylpeä? Lisäksi, tuossa keskustelussa näköjään otettiin jälleen käyttöön ns. rasistikortti, kun taidot eivät muuhun riittäneet. Kiitos Jari hyvistä kommenteista! :)

Toimituksen poiminnat