Jari Leino Suomi kuuluu suomalaisille

Hirvisaaren kirjallinen kysymys palautussopimuksista

Eduskunnassa on hiljattain keskusteltu kielteisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden vapaaehtoiseen paluuseen ja maasta poistamiseen liittyvistä asioista. Suurimpana käytännön ongelmana ovat ne maat, jotka eivät suostu ottamaan kansalaisiaan vastaan, elleivät nämä itse tahdo tulla maahan.

Kyse on sellaisista henkilöistä, joiden kohdalla maahanmuuttoviranomaiset ovat tutkineet heidän turvapaikkahakemuksensa ja ovat käyttäneet sitä maatietoa, joka Maahanmuuttovirastolla on käytettävissään, ja ovat todenneet, että henkilöllä ei ole perusteita turvapaikkaan ja hän voi palata turvallisesti kotimaahansa. Ketään ei olla siis palauttamassa turvattomiin olosuhteisiin. Kyse on vain siitä, että näitä ihmisiä ei huvita palata kotimaahansa, vaan he jäävät mieluummin Suomeen notkumaan ja odottelemaan, että aikaa myöten saisivat pysyvän oleskeluluvan. 

 

Palautussopimusten solmiminen näiden ongelmamaiden (Afganistan, Somalimaa, Vietnam, Irak ja Iran) kanssa olisi äärimmäisen tärkeää, jotta kielteisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden vapaaehtoinen paluu ja maasta poistaminen sujuisivat ongelmitta. Esimerkiksi Vietnamin tapauksessa palautussopimuksen puuttuminen estää Tiger-yökerhon ampumatapauksesta tuomitun vietnamilaismiehen karkottamisen. Vietnamilaismies yritettiin karkottaa toistuvien rikosten takia ensimmäisen kerran jo vuonna 2000.

Samaan aikaan Suomi antaa valtavat määrät kehitysapua ja muuta tukea näille maille, jotka eivät suostu edes ottamaan omia kansalaisiaan vastaan Suomesta.

Suomella on ollut palautussopimukset valmisteilla Afganistanin ja Irakin kanssa jo viisi-kuusi vuotta. Mitään valmista ei ole kuitenkaan tullut.

Vuonna 2008 julkaistun sisäministeriön tiedotteen mukaan Suomi haluaa neuvotella Afganistanin kanssa sopimuksen afganistanilaisten turvapaikanhakijoiden palauttamiseksi kotimaahansa (Sisäministeriö: Ministeriryhmä ehdottaa yhteistyötä Afganistanin kansalaisten vapaaehtoisen paluun ja palauttamisen tukemiseksi 15.12.2008).

Vanhasen hallitus ilmoitti alkuvuodesta 2009 tavoitteekseen palautussopimuksien solmimisen Afganistanin ja Irakin kanssa, kun turvapaikanhakijamäärä oli edellisenä syksynä moninkertaistunut ja julkisuudessa keskusteltiin tämän seurauksena kiivaasti maahanmuuttopolitiikasta ja maahanmuuttoministeri Thorsin ajamasta uudesta ulkomaalaislaista (Hallituksen politiikkariihen kannanotto 24.2.2009). Maahanmuuttoministeri Astrid Thors lupasi Suomelle palautussopimuksen Irakin kanssa viimeistään vuoden 2009 loppuun mennessä.

Mitään konkreettista ei ole tapahtunut.

Muutospuolueen kansanedustaja James Hirvisaari on esittänyt ministeri Päivi Räsäsen vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Mihin konkreettisiin toimenpiteisiin hallitus aikoo ryhtyä, jotta palautussopimukset Afganistanin ja Irakin kanssa saadaan vihdoinkin solmittua ennen tämän hallituskauden loppua?

http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/kk_754_2014_p.shtml

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat