Pois Romanian ja Bulgarian jengistä

"Jos kansanäänestystä ei haluta toteuttaa, se asettaa riipivän kyseenalaisiksi ne motiivit, joilla Suomea viedään yhä syvemmälle Euroopan unionin syövereihin", totesi kansanedustaja James Hirvisaari (m11)  uutta EU-kansanäänestystä koskevan lakialoitteensa lähetekeskustelussa myöhään torstai-iltana.

Hirvisaari korosti lakialoitteen esittelypuheessaan demokratian näkökulmaa:

"Valta kuuluu kansalle, ja Suomessa valta kuuluu Suomen kansalle. Oikeusministeriössä on jo kymmenen vuotta sitten ollut suunnitelmia demokratian kehittämisestä, ja myös tänä keväänä käsitellyn valtioneuvoston demokratiapoliittisen selonteon yhteydessä on sivuttu kevyesti kansalaisvaikuttamisen tehostamista ja myös suoraa demokratiaa. Tässä olisi nyt näytön paikka. Oletko juuri sinä demokratian kehittäjä vai jarrumies? Ei ole merkitystä sillä, mikä on oma kantasi unionin jäsenyyteen, vaan tärkeä kysymys on se, haluatko kuunnella kansalaisten mielipidettä ja haluatko antaa heille mahdollisuuden sen ilmaisuun. "

Myös useat muut kansanedustajat käyttivät puheenvuoroja lakialoitteen puolesta. Mielenkiintoista on myös se, että yksikään kansanedustaja ei puhunut lakialoitetta vastaan. Ilmeisesti kansanäänestyksen vastustajat halusivat mieluummin vaieta asian kuoliaaksi.

Olli Immonen (ps) piti kaksikymmentä vuotta sitten järjestetyn EU-kansanäänestyksen alla käytyä keskustelua yhteisöön liittymisestä täytenä farssina. Hänen mukaansa suomalaiset saatiin äänestämään EU:lle "kyllä" tyhjillä lupauksilla, puolitotuuksilla sekä suoranaisilla valheilla. Immonen korosti myös suomalaisten etua:

"Suomalaisen kansanvallan edustajan on aina asetettava Suomen ja suomalaisten etu ensimmäiseksi. Tämä vaatii joskus radikaaleja toimenpiteitä, mutta se, mikä on kansan etu, ei voi koskaan olla ylitsepääsemätöntä. EU on kahlinnut isänmaamme rautaiseen otteeseen, josta ainoa ulospääsy on yhteisön jäsenyydestä eroaminen. Viime kädessä tämän ratkaisevan askeleen voi ottaa vain Suomen kansa, jolla on tähän aito tahtotila. Tämän vuoksi toivoisin, että maassamme ruvettaisiin jo ennen seuraavan eduskunnan valintaa valmistelemaan kansanäänestyksen järjestämistä Suomen EU-jäsenyyden jatkosta."

Vesa-Matti Saarakkala (ps)  varoitti siitä, että tällä eduskuntakaudella Euroopan unionin kehitys kohti liittovaltiota on kiihtynyt huolestuttavalla ja salakavalalla tavalla. EU:n perussopimusten kieltämä euromaiden keskinäinen vastuu toistensa veloista on ovelasti kierretty rakentamalla vakausmekanismit ERVV ja EVM virallisen EU:n ulkopuolella. Saarakkala muistutti siitä, että piikki on auki niin kauan kuin Suomi on eurossa ja EVM:ssä:

"Euroopan keskuspankki, EKP, on joutunut antamaan lupauksen, että se tarvittaessa rajattomasti ostaa ongelmamaiden joukkovelkakirjoja jälkimarkkinoilta meidän piikkiimme, mikäli markkinavoimat lähtevät koettamaan kepillä jäätä eli nostamaan esimerkiksi Kreikan korkoja."

Sekä Saarakkala että saman puolueen Juho Eerola olivat ensisijaisesti huolissaan Suomen eurojäsenyydestä, mutta kannattivat silti kansanäänestyksen järjestämistä EU-jäsenyydestä. Eerola kuvaili, miten mediatalot ohjeistivat ennen ensimmäistä EU-kansanäänestystä toimittajiaan kirjoittamaan EU:sta ainoastaan positiiviseen sävyyn ja estivät heitä kirjoittamasta ongelmallisista asioista, kuten esimerkiksi markan kohtalosta.

Juho Eerola muistelee edellistä EU-kansanäänestystä:

"Eräs ystäväni silloin aikoinaan perusteli kyllä-ääntään EU:lle, kun itse siis äänestin "ei" ja kaveri äänesti "kyllä", sillä, että haluaa, että Suomi kuuluu siihen jengiin, missä on Saksa ja Ranska ja Hollanti, eikä siihen jengiin, missä on Puola ja Romania. No, missä ollaan nytten?"

Myös Ritva Elomaa (ps) muisteli ennen ensimmäistä EU-kansanäänestystä annettuja lupauksia:

"Mielestäni kansan enemmistön asettumisen EU:hun liittymisen puolelle ratkaisi lopullisesti se harhaanjohtava lupaus, että ruokakassin hinta halpenisi radikaalisti. Muistan, kuinka paljon sitä alleviivattiin tuolla turuilla ja toreilla. Näin ei todellakaan käynyt. Ruoka on kallista Suomessa tällä hetkellä, kallistuu koko ajan, ja maajussit on silti ajettu ahdinkoon, että tämä on kova saldo."

Lähetekeskustelun jälkeen lakialoite lähetettiin valiokuntakäsittelyyn.

Kaikki lähetekeskustelun puheenvuorot löytyvät tekstinä tästä linkistä:

http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/ptk_56_2014_ke_p_4.shtml

Jos tykkäät mieluummin katsella videoita, koko lähetekeskustelu löytyy täältä:

https://

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu