Jari Leino Suomi kuuluu suomalaisille

Pariutuminen pakkoruotsin perusteluna

Eduskunnassa käytiin eilen keskustelua koulujen vapaaseen kielivalintaan liittyvästä kansalaisaloitteesta. 62 158 suomalaista on sitä mieltä, että ruotsin opiskelusta pitäisi tehdä vapaaehtoista kaikilla kouluasteilla.

Käydyn keskustelun aikana ainakin kolme kansanedustajaa käytti pariutumista argumenttina pakkoruotsin puolesta.

Opetus- ja viestintäministeri Krista Kiuru:

Tästä syystä ajattelen näin, että minulle on ollut henkilökohtaisesti paljon hyötyä ruotsista - kolmas tunnustus - koska olen myöskin saanut tutustua ruotsalaiseen poikaystävään nuorena juuri siksi, että osasin edes muutaman sanan heti alkuun ruotsia. Tuo kielitaito teki kyllä elämästä hiukan helpompaa.

Risto Kalliorinne /vas:

Esimerkiksi, kun oululainen tyttö ihastuisi vaasalaiseen poikaan ja haluttaisiin perustaa yhteistä elämää sitten sinne Vaasaan, niin kun ei ollut tullut opiskeltua yhtään ruotsia, ei ole mitään asiaa julkisiin virkoihin sinne seudulle. Eli pidetään ovet auki ja annetaan nuorille perusosaaminen ruotsin kielestä.

Oras Tynkkynen /vihr:

Toiseksi vähän edustaja Kalliorinteen hengessä haluan todeta, että nuoren on usein hyvin vaikea ennakoida, mitä kieliä hän tulevassa elämässään tarvitsee. En esimerkiksi itse koulua käydessäni tiennyt, että puolisoni tulee olemaan ruotsalainen, ja kun käyn Ruotsissa puolisoni perheen luona, niin on hyvin paljon iloa siitä, että osaa edes kohtalaisesti ruotsia.

Itse olen aivan varma, että Krista Kiuru ja Oras Tynkkynen olisivat päässeet pariutumaan ruotsalaismiehen kanssa vaikka eivät osaisi sanaakaan ruotsia. Rakkauden kieli on sanaton ja luonto tikanpojan puuhun ajaa.

Mielestäni on törkeää käyttää omia, henkilökohtaisia parinvalintapreferenssejään perusteluna sille, että kaikkien suomalaisten on pakko opiskella ruotsia koulussa. Varsinkin kun opetusministeri tekee niin. Koulujen kieltenopetukseen tai maahanmuuttopolitiikkaan tai mihinkään muuhunkaan asiaan liittyvän lainsäädännön ei pitäisi perustua poliittikkojen henkilökohtaisiin pariutumiskokemuksiin.

Kiurun ja Tynkkysen logiikkaa mukaillen ehdotan, että Suomen koulujen opetussuunnitelmiin on lisättävä thain kielen kurssi, joka on pakollinen kaikille pojille. Tästä voi olla korvaamatonta etua heille vanhemmalla iällä.

"Minulle on ollut henkilökohtaisesti paljon hyötyä thaista, koska olen myöskin saanut tutustua thaimaalaiseen tyttöystävään juuri siksi, että osasin edes muutaman sanan heti alkuun thaita. Tuo kielitaito teki kyllä elämästä hiukan helpompaa", kertoo entinen peräkammarinpoika Reiska Takahikiältä.

"Kyllähän se thain opiskelu silloin koulussa harmitti, varsinkin niiden kirjainväkkyröiden piirteleminen oli tuskaista", Reiska muistelee.

"Mutta loppujen lopuksi minua viisaammat tiesivät minua itseäni paremmin, mitä kieliä tulen elämässäni tarvitsemaan", lopettaa Reiska hymyillen ja taputtaa vaimoaan Joo-Jingiä hellästi pyllylle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Jari Leino

Kansanedustaja James Hirvisaari esitti ensimmäisessä muutospuolueen nimissä tekemässään lakialoitteessa, että kansalaisaloitteet pitäisi voida viedä sitovaan kansanäänestykseen.

http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/la_...

Jos tämä laki olisi voimassa, meidän ei tarvitsisi kuunnella ministerien ja kansanedustajien lapsellisia tarinoita omista pariutumiskokemuksistaan, vaan jokainen kansalainen voisi ilmaista oman mielipiteensä asiasta, ja enemmistön tahdon mukaan mentäisiin.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

"Jos tämä laki olisi voimassa, meidän ei tarvitsisi kuunnella ministerien ja kansanedustajien lapsellisia tarinoita omista pariutumiskokemuksistaan, vaan jokainen kansalainen voisi ilmaista oman mielipiteensä asiasta, ja enemmistön tahdon mukaan mentäisiin."

Tässä sitä olisi orastavan demokratian mallia, jollaista tuskin koskaan maassamme tullaan toteuttamaan, koska puoluekuri.

Edustuksellinen parlamentarismi on demokratian irvikuva, kuten voimme edellisistä eduskuntavaaleista päätellä.

Tero Hynynen

Demokratiasta en mitään tajua, mutta tämä kirjoitus oli hauska. On paljon muitakin rakkauden kieliä, joita suomalaisten poikien kannattaisi opiskella. Suomi tai ruotsi ei kyllä ole kumpikaan varsinaisia rakkauden kieliä.

http://www.asumaansuomeen.fi/naimisiin-ulkomaalais...

Käyttäjän MikkoKayhko kuva
Mikko Käyhkö

Eipä tosiaankaan voi tietää mitä kieltä voi tarvita rakkaudessa. En nimittäin osannut aavistaakkaan, että törmäisin nykyiseen saksaa ja venäjää puhuvaan naiseeni, ja kuinka hyödyksi noiden kielien osaaminen olisikaan kanssakäymisessä.

Onneksi tässä kansainvälisessä maailmassa voidaan tykätä toisistamme ihan vaikka lontoon kielellä. Mitä kieliummikoihin tulee, niin japanin kielen taidostakin oli hyötyä aikoinaan.
Tästä ei kuulu yhtäkään kiitosta rimaa hipoen suoritetuille pakkoruotsin kursseille, jotka sattumalta toimivat yhtenä syynä keskeytyneille saksan opinnoille männäaikoina.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Pakkoruotsille ei löydy mitään järkevää perustetta, joten saamme edelleen aina kuunnella vain näitä minä, minä ihmisten yksisilmäisiä ja yksinkertaisia kertomuksia...

Jukka Mäkinen

Pakkoruotsille löytyy yksi järkevä peruste. Onko se oikeudenmukainen on eri asia.
Pakkoruotsin, tai jarruruotsin, eräs tarkoitus on pakottaa suomenkieliset opiskelemaan ruotsia, koska ruotsinkielisten on käytännössä opiskeltava suomea pärjätäkseen Suomessa. Ellei suomenkielisille pakotettaisi jarruruotsia, he voisivat rauhassa opiskella jotain muuta kieltä ja siten saada etualyöntiseman työelämään ruotsinkielisiin verrattuna.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Niinpä Jukka , saman selityksen olen lukenut myös muinoin ainoana järkevänä selityksenä miksi Rkp yleensä teki hyvät vaihtokaupat Keskustan Virolaisen kanssa.....oli pääasia saada suomenkielisille jarru, etteivät ehdi ruotsinkielisten edelle "matematiikassa " (tämä syy mainittiin muinoin Opettajalehdessä kun peruskoulun kielipolitiikkaa pohdittiin) silloin syyt olivat yhtä itsekkäitä kuin nykyäänkin.

Käyttäjän HannuHaanpaa kuva
Hannu J. Haanpää

Vapaaehtoisella ruotsin opiskelulla päästään parempiin tuloksiin kuin nytt kun se on pakollisten aineiden listalla.
Paremmin motivoituneet oppilaat aineessa kuin aineessa oppivat ja kehittyvät myönteisemmin verrattuna niihin joiden motivaatio pettää.
Koulun tehtävänä on kouluttaa kansalaisiaan yleissivistävissä aineissa joita ilman ei elämässään pärjää kuten matematiikkaa jonka tietenkin täytyy olla pakollista.
Ruotsin kieli ei ole enempää yleissivistävää kuin esimerkiksi englanti tai ranska joten kielivalintaan pitää olla aivan muut kriteerit jotka tässä tapauksessa ovat poliittiset.

Luin noita kansanedustajien motivaatioita puolesta ja vastaan ja huomasin (taas kerran) kuinka tietämättömiä jotkut edustajista itse asiassa ovat.

Jos maan, Suomen korkeimmassa päättävässä elimessä Eduskunnassa, on noin paljon älyvaapaata porukkaa on syytä alkaa tarkastelemaan miksi he ovat omaksuneet kantansa.
Mistä he saavat esimerkiksi vaalirahoituksensa ja niin edespäin, jostain syy täytyy löytyä! Ei eduskuntaan päästä aivan vähillä hengenlahjoilla, olen siitä täysin vakuuttunut.

Itse olen kaksikielinen, ruotsia ja suomea puhun päivittäin eikä minulla ole mitään ruotsinkieltä vastaan.
Vastustan RKP:n kielipoliittisia tavoitteita koska koen ne loukkaavina suomenkielisiä kohtaan.

Käyttäjän JaakkoNurmi kuva
Jaakko Nurmi

"Vai että kynällä ne pojat tyttöjen kimppuun, kynällä sano, kröhöm." Juu`u. Kielelläkin toiset. Jotkut jopa ihan luonnollisesti. Noin vain, ikäänkuin ihtestään ja vanhanaikaisesti.

Kaikki kielet on tavoiteltavia osata, niin paljon kun ehtii ja omaksuu, eihän se ihmistä muuta, muokkaa vain. Suomen kielelle nyt ei paljon sukulaisia löydy, Ruotsin kielelle kylläkin. Englanti on maailman kieli, sillä pärjää aika hyvin, Ruotsissakin. Venäjää taas kannattaisi osata, sillä jopa elää.

Toimituksen poiminnat